Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πως θα κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας.

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα ζωτικής σημασίας μέρος της ανατροφής ενός σκύλου. Η κοινωνικοποίηση δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί, καθώς η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για το σκυλί, αργότερα στη ζωή. Θέματα συμπεριφοράς όπως φοβίες, αγωνίες, επιθετικότητα και η έλλειψη της δυνατότητας να ασχοληθεί με αγχωτικές καταστάσεις είναι τα αποτελέσματα από την κακή κοινωνικοποίηση.

Όμως τι είναι η κοινωνικοποίηση; 
Κοινωνικοποίηση είναι οι πράξεις κατά τις οποίες εκθέτουμε με ασφάλεια κουτάβια και σκυλιά σε διαφορετικές, ξένες περίεργες και δυνητικά αγχωτικές καταστάσεις, με τρόπο που να παρέχουν πάντοτε μια θετική εμπειρία. Η κοινωνικοποίηση θέτει τη βάση σε ένα κουτάβι ή σκύλο για μια επιτυχημένη ζωή όταν ασχολείται με τον κόσμο και τις πολλές εμπειρίες που θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το κλειδί για την επιτυχή κοινωνικοποίηση είναι να εκτεθεί το κουτάβι ή το σκύλος σε νέες και παράξενες καταστάσεις και πάντα κάνοντας αυτές μια θετική εμπειρία. Ως χειριστής, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλες οι εμπειρίες θα πρέπει να είναι μόνο θετικές και αν υπάρχουν αρνητικές, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνουν θετικές.  

Η κοινωνικοποίηση είναι κάτι που γίνεται συνέχεια, αλλά ο κρίσιμος χρόνος για την έκθεση και τη μάθηση είναι μεταξύ 8 εβδομάδων έως 16 εβδομάδων. Τότε θα πρέπει να εκθέσετε το κουτάβι σε μια ευρεία ποικιλία σκύλων, ανθρώπων, παιδιών, εξοπλισμού κα.
Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όλα τα σκυλιά στα οποία θα εκθέσετε το κουτάβι σας είναι φιλικά, προβλέψιμα και υγιή. Τυχόν κακή εμπειρία με επιθετικά σκυλιά, μπορούν να δημιουργήσουν επιθετικότητα ή φόβο στο κουτάβι σας. Ο στόχος είναι να διδαχτεί το κουτάβι ότι τα σκυλιά είναι θετικές εμπειρίες, και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο ή επιθετικότητα από την πλευρά τους. Η ασφαλής έκθεση σε σκύλους προωθεί επίσης την ελπίδα ότι το σκυλί σας δεν θα δει άλλα σκυλιά ως απειλή, που σημαίνει ότι δεν θα έχετε να ανησυχείτε για την κακή συμπεριφορά με την παρουσία των άλλων σκύλων.

Εκθέτοντας το κουτάβι σας σε ανθρώπους, επιλέξτε φιλικά πρόσωπα και στη συνέχεια μεγάλα πλήθη. Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν θα προκαλέσει στο κουτάβι σας οποιαδήποτε βλάβη, φόβο ή πανικό. Αφήστε το κουτάβι σας να ζήσει την εμπειρία με ήπιους χειρισμούς από αγνώστους, να παίξει με τους ξένους, να κεραστεί από αγνώστους (οι οποίοι θα του δώσουν δικές σας λιχουδιές) και να το χαϊδέψουν. Εκθέστε το κουτάβι σας σε παιδιά που βρίσκονται υπό έλεγχο και είναι σε θέση να χειριστούν με ασφάλεια και απαλά το κουτάβι σας. Ποτέ μην αφήσετε να κατακλύσουν το κουτάβι σας με χάδια ή να το αγχώσουν.  


Πάρτε το κουτάβι σας σε μια παιδική χαρά με εξοπλισμό και παίξτε μαζί του εκθέτοντας το σε διαφορετικές επιφάνειες και υφές, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κουτάβι σας δεν θα πέσει, δεν θα πανικοβληθεί και δε θα κινδυνεύσει. Περπατήστε το κουτάβι σας πάνω σε ξύλινα πατώματα, άμμο, χαλιά, φουσκώστε μπαλόνια, ανοιγοκλείστε πλαστικές σακούλες κα.
Θυμηθείτε ότι η έκθεση πρέπει να είναι μαζί διασκέδαση και θετική εμπειρία, διατηρώντας παράλληλα το κουτάβι σας ασφαλές και ενθουσιασμένο για την προσπάθεια του να ανακαλύψει νέα πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το περιβάλλον όσο μπορείτε για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια. Όλες οι εμπειρίες να είναι θετικές, αυτό είναι η κοινωνικοποίηση και εκεί είναι το θέμα! Όταν προκύπτουν αρνητικές καταστάσεις, μετακινήστε το κουτάβι σας αμέσως και δημιουργήστε μια θετική εμπειρία με κάποιο παιχνίδι και λιχουδιές.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επαινέσετε το σκυλί σας όταν εμφανίζει φόβο, ανασφάλεια ή άλλες κακές συμπεριφορές. Προσφέροντας επαίνους θα ενισχύσετε την κακή συμπεριφορά και τις κακές αντιδράσεις. Αγνοήστε τις αρνητικές απαντήσεις από το κουτάβι σας, και να επιβραβεύσετε τη στιγμή που η επιθυμητή απάντηση είναι παρούσα.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το κουτάβι σας αναπτύσσεται από εσάς, για αυτό πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνετε πάντα ήρεμοι και θετικοί.  Ηρεμία και ευτυχισμένη φωνή θα πρέπει να συνοδεύουν ένα απαλό χέρι. Αυτή η συμπεριφορά θα κάνει το σκυλί σας ευτυχισμένο.

Για να ξεκινήσετε, εδώ είναι μερικές ιδέες για μέρη που μπορείτε να πάρετε το κουτάβι ή το σκυλί σας για την κοινωνικοποίηση. Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας έχει κάνει πρώτα τα κατάλληλα εμβόλια!



  • δημοτικό πάρκο
  • κέντρο της πόλης,
  • σιδηροδρομικός σταθμός,
  • καταστήματα με είδη κατοικιδίων,
  • καταστήματα που επιτρέπουν κατοικίδια,
  • παρελάσεις και γιορτές,
  • βόλτες με το αυτοκίνητο,
  • κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά,
  • σπίτια φίλων,
  • επισκεφθείτε πολυκατοικίες και μπείτε τους ανελκυστήρες,
  • περπατήστε γύρω από το εξωτερικό εμπορικών κέντρων.

Ένα από τα κλειδιά για την ανάπτυξη ενός καταπληκτικού συντρόφου της οικογένειας είναι σωστή η κοινωνικοποίηση και το αποτέλεσμα είναι ένα αξιόπιστο σκυλί που σας εμπιστεύεται να μπορείτε να το πάρετε παντού και να κάνει ότι του ζητήσετε.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:

Γιώργης Ταξιδευτής
Θετικός εκπαιδευτής ανθρώπων και ζώων
Τηλ. Επικοινωνίας 6980137083
mail : koge@windowslive.com

Πηγή: http://www.k9instinct.com/blog/how-to-socialize-your-puppy-or-dog-dog-socialization-guide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου